• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Wie is Klaas van Dijk

Klaas van Dijk werd op 29 september 1913 geboren in Groningen. Zijn vader was beroepsmilitair bij de Koninklijke Marechaussee en gelegerd in de stad.  Klaas meldde zich als 16-jarige aan bij de Academie Minerva. Hier kreeg hij les van vooraanstaande docenten als A.W. Kort en C.P. de Wit. Daarnaast kreeg hij les van de beeldhouwer Willem Valk met als resultaat meerdere beeldhouwwerken van Klaas van Dijk in de periode 1935-1945.  Hij maakte studiereizen naar België en Frankrijk en volgde een opleiding modeltekenen aan de Academie de la Grande Chaumière in Parijs.

Tijdens zijn militaire dienst van 1939-1940 en de mobilisatie bleef hij tekenen en schilderen.

Klaas van Dijk was lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg, de Vrije Academie Groningen en het Grafisch Centrum Groningen.

Aan het einde van de oorlog leerde hij zijn vrouw Alie kennen. Zij werkte als verpleegster in de pastorie van Noordlaren. Ze trouwden en kregen eind 1946 hun eerste kind, dochter Ada. In 1951 werd zoon Henk geboren. Het gezin woonde op het atelierschip 'De Ossekop' maar het was geen gelukkig huwelijk. Alie vertrok met de kinderen in 1953 naar een etagewoning in de Korrewegwijk. Het contact tussen Klaas en de kinderen bleef echter wel bestaan. Ada en Henk gingen met hem mee naar tentoonstellingsopeningen of naar bevriende kunstenaars; op de fiets door het noorden van Drenthe of lopen door de binnenstad. Vader Klaas doorgaans gekleed in zijn karakteristieke plusfour.

 

Een veelzijdige kunstenaar

Klaas was een veelzijdig beeldend kunstenaar die sprak over zijn “Atelier voor toegepaste kunst” in zijn atelierschip “de Ossekop” dat in de Turfsingel bij de Ebbingebrug te Groningen was gelegen.

Later woonde hij in Nieuwe Kerkhof 19 en werkte daar of vanuit zijn atelier in een steegje naast Boterdiep 14, Snor.  

Vanaf 1955 is hij niet meer weg te denken aan de Vrije Academie. In Pictura tekende hij wekelijks naar model en de laatste jaren was hij de drijvende kracht achter de organisatie. “Het zingen van het krijt” liet hem nooit meer los.

Klaas van Dijk maakte een continue ontwikkeling door. Naast schilderijen, aquarellen, lithografieën, sgrafitto’s, glasmozaïeken, koperen plastieken, stenen en bronzen beelden, maakte hij ook doopvonten en wandkleden. Ook het Drents landschap,, Frankrijk en de Paardenmarkt van Zuidlaren zijn terug te vinden op olieverven, tekeningen en litho's.

Aan het eind van de jaren tachtig werd Klaas van Dijk ziek. Na verblijven in het ziekenhuis leek hij aanvankelijk te herstellen maar op de ochtend van 26 juni 1990 trof een verzorger hem in zorgwekkende toestand aan. Een longontsteking werd hem fataal en hij overleed in het ziekenhuis. Zijn kinderen waren niet aanwezig. Door miscommunicatie werden zij te laat geïnformeerd. Na de crematieplechtigheid hebben Ada en Henk de woning ontruimd en verkocht. Vele werken werden geveild met als resultaat dat honderden mensen een originele “van Dijk” wisten te bemachtigen. Het omvangrijke, maar structuurloze, persoonlijk archief en vele prachtige werken werden opgeslagen voor latere ontsluiting.