Als mens heeft de kunstenaar Klaas van Dijk zijn hele leven ontworpen: van jongs af aan schetste, tekende en schilderde hij. Al op 13 jarige leeftijd maakte hij kleine olieverven.
Op studiereizen, tijdens het “werken en plein air”, tijdens het krijttekenen, altijd maakte hij foto’s, dia’s en enkele films. Die beelddragers konden later dienen om zijn werk af te ronden of te verbeteren. Ook van werk van beroemde kunstenaars elders in Nederland en daarbuiten maakte hij honderden foto’s en duizenden dia’s waarmee hij tientallen lezingen gaf. Ook de natuur, sfeervolle boerderijen en andere taferelen legde hij vast op de gevoelige plaat.
Na zijn overlijden gingen Ada en Henk in de woning aan de Nieuwe Kerkhof 19 te Groningen aan de slag met het maken van een eerste selectie van werken die geschikt waren voor een kunstveiling. Ze troffen ook andere zaken aan: een persoonlijk archief met daarin een dagboek, kasboeken en facturen, belastingaangiften en stukken over werken die in opdracht waren gemaakt en correspondentie met relaties. Dit persoonlijk archief beslaat vrijwel het hele leven van Klaas van Dijk. De verdere ontsluiting van dit persoonlijk archief zal door zijn aard en omvang nog veel tijd vergen.